forex trading logo

Evaluari imobiliare

Ing. Tasente Constantin

Auditor energetic gradul I, constructii si instalatii

Expert Evaluator ANEVAR

Director General
S.C. "EVALTAS" - S.R.L.

Telefon: 0722.209.256

Profil de Facebook

Dr. Tasenţe Tănase

Doctor în Ştiinţele Comunicării

PR Manager

Director general al Agentiei de relatii publice Plus Communication

Telefon: 0725.465.508

Profil de Facebook

Website: www.pluscommunication.eu

Tasente George

Evaluator ANEVAR

Membru Titular

Inspector proprietati

 


 

Evaluari Imobiliare Impozitare

Pentru oferta personalizată de prețuri și alte detalii, ne puteți contacta la numarul de telefon 0722.209.256 !

Numele meu este TASENTE CONSTANTIN si sunt expert evaluator al Asociației Naționale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) din anul 1995.

Întocmim evaluari în tot județul Constanța.


DE CE TREBUIE CA PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE SĂ ÎŞI EVALUEZE PROPRIETĂŢILE NEREZIDENȚIALE ?


      Conform Codului Fiscal, societatile datoreaza impozit pe cladirile ne-rezidentiale calculate cu o cota de impozitare intre 0,2 si 1,5%, in functie de decizia Directiei de Impozite si Taxe Locale (DITL).

      De asemenea, Codul Fiscal prevede la Art. 460, paragrafe 6-8, ca societatile trebuie sa realizeze o reevaluare a cladirilor pentru impozitare la fiecare 3 ani, pentru a evita aplicarea cotei de impunere majorata la 5% din valoarea cladirii. Evaluarea trebuie realizata de un evaluator autorizat membru ANEVAR.

     Desi poate ca inca nu au trecut 3 ani de la ultima evaluare sau de la achizitia cladirii, ar putea exista oportunitatea reducerii impozitului pe cladiri, daca se realizeza o evaluare pentru impozitare.

In urma evaluării, impozitul pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice sau juridice scade considerabil !

In atentia tuturor proprietarilor de spatii de locuit (rezidential) care gazduiesc in propria locuinta persoane juridice (societati comerciale, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, asociatii familiale), atat cu sediu cat si cu punct de lucru.

EVITAȚI APLICAREA UNEI COTE DE IMPOZITARE MARITE ! Avand in vedere prevederile noului Cod Fiscal referitor la impozitul pe cladiri, va trebui sa prezentati la Consiliul Local (Primarie), o declaratie de impozitare detaliata, in care sa specificati defalcat destinatia spatiului,  respectiv rezidential (de locuit), nerezidential (utilizat ca sediu/punct de lucru) sau mixt (o parte rezidential si o parte nerezidential). Cota de impozitare va fi aplicata diferentiat in functie de destinatie (fiecare unitate teritorială în parte).

     In vederea stabilirii cotei de impozitare aveti obligatia de a depune o evaluare a proprietatii. Pentru a beneficia de un astfel de avantaj fiscal, aveti nevoie de un raport de evaluare al cladirilor cu data de referinta 31.12.2017, ce trebuie depus la Serviciul de Taxe si Impozite al Unitatii Administrativ-Teritoriale de care apartineti pana cel tarziu 31.03.2018.
 
     De exemplu, pentru anul fiscal 2016, in Constanta, Consiliul Local a stabilit ca impozitul pe o locuinta rezidentiala in care se desfasoara activitate economica (la care figureaza cu domiciliul fiscal una dintre entitatile enumerare mai sus), sa fie de 0.25% pentru locuintele evaluate cu mai putin de 3 ani in urma, fata de 2.0% pentru locuintele cate au o evaluare mai veche de 3 ani.
     In acest caz, pe Mun.Constanta cota de impozitare a fost de aproximativ 10 ori mai mare pentru o locuinta neevaluata.

     In 2015 au avut loc niste schimbari legislative:

  1. Noile reglementari precizeaza ca valoarea cladirilor pentru impozitare nu se mai determina ca o valoare de piata, ci se calculeaza prin metoda costului de constructie ajustat cu deprecieri ale cladirii (daca este cazul). Metoda costului de constructie conduce in general la o valoare a cladirii mai redusa decat valoarea de piata. Daca o cladire a fost cumparata in ultimii 3 ani, sau nu a fost evaluata in ultimii 3 ani, cel mai probabil, acea cladire este impozitata la valoarea de piata asa cum probabil este inregistrata in contabilitate.
  2. In prezent, valoarea cladirilor pentru impozitare nu mai este legata de valoarea mijloacelor fixe din contabilitate. In consecinta, societatile trebuie sa-si reevalueze cladirile pentru valoarea de impozitare la fiecare 3 ani, insa nu mai sunt obligate sa realizeze o reevaluare a acelor mijloace fixe ce constau in cladiri. Totusi, anumite societati ar putea opta sa-si reevalueze cladirile in scopuri de raportare financiara daca identifica anumite beneficii ce decurg din aceasta reevaluare.

Evaluarea trebuie reinnoita o data la 3 ani (în cazul persoanelor juridice) si 5 ani (în cazul persoanelor fizice). In caz contrar, cota de impozitare se aplica din oficiu si marita considerabil.

Reglementarile precizate mai sus nu se aplica si pentru terenuri, ci doar pentru cladiri. Impozitul pe teren se calculeaza ca o suma fixa pe metru patrat, in functie de categoria localitatii, localizarea terenului si se ajusteaza cu anumiti coeficienti.

Contactati-ne la nr. telefon 0722.209.256 sau email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pentru detalii si pentru a afla cum te putem ajuta cu evaluarea locuintei tale!

Nu uita, termenul pana la care poti depune declaratia de impozitare impreuna cu raportul de evaluare a locuintei este 31 martie 2018!


 

 

 

 


Powered by Tashy.